היתרונות של גישור לעומת גירושין כשיש ילדים בתמונה
כאשר זוג מחליט להתגרש, כל אחד מתחיל לעשות חישובים אישיים איך לקדם את האינטרסים שלו. לכל אחד מבני הזוג קיימות מטרות אחרות וסדר העדיפויות שונה. הדבר היחיד שמשותף לבני הזוג וסביבו המטרות הן בדרך כלל דומות, הם הילדים. שני בני הזוג ב-99 אחוזים מן המקרים, מעוניינים בטובת הילדים.
העובדה שיש נושא כל כך חשוב ועיקרי שבו בני הזוג מסכימים בפה מלא, מאפשרת לבני הזוג לשתף פעולה לטובת הילדים. המטרה הקובעת של שניהם היא לבצע הליך גירושין מבלי לגרום לילדים לנזקים. במאמר הבא נסביר איך זוגות הורים יכולים לממש את שיתוף הפעולה שלהם לטובת הילדים במהלך פרידה כזו.
איך ילדים מקבלים את הגירושין של הוריהם?
נתחיל מהעובדה שפרידה של ההורים משפיעה על הילדים בכל מקרה. עד היום הם היו משפחה אחת הכוללת אבא ואמא באותו הבית כמו לרוב הילדים. כעת, כאשר ההורים מחליטים להיפרד, הכל הולך להשתנות. בשלב הזה הילדים עצובים ולפעמים אף כועסים על ההורים שלהם. כמו כן, כמו שההורים עדיין לא יודעים לאן המצב הולך, הילדים נמצאים בחוסר וודאות הרבה יותר גדול. עולות בהם שאלות רבות כמו: איפה אני אהיה? האם אצטרך לבחור בין אבא לאמא? האם ההורים שלי לא אוהבים אותי? ועוד שאלות רבות העוסקות ברגשות של הילדים, ההשתייכות שלהם למשפחה ומה יהיה מעכשיו.
כדי להתמודד עם הסיטואציה, חשוב מאוד להסביר לילדים עד כמה שניתן מה הולך להיות כעת כדי שהם ידעו שהקרקע יציבה ולא רעועה כל כך, כמו שהם נוטים לחשוב ולהרגיש. סילוק אי הוודאות יעזור להם להתמודד עם המצב. דבר נוסף שיכול לעזור הוא ללכת להליך גישור ולהגיע להסכם גירושין מוצלח ללא מריבות ומלחמות.
איך גישור תורם להליך גירושין מוצלח יותר מול הילדים?
כאשר הליך הגירושין נכנס לבית המשפט, הדיון המרכזי יהיה תמיד על הילדים והכלכלה שלהם. אפשר לראות זאת כזירת מלחמה, כאשר כל הורה רוצה לקבל את הצד שלו בילדים ומתחילים לדון בנושאים כלכליים. הצד שהילדים לא יהיו במשמרת שלו, הוא הצד המשלם. בבית המשפט שמים את הרגשות בצד והילדים הופכים להיות צד שלישי במלחמה. בבית המשפט, כתב התביעה למעשה כולל את הילדים וזה מאוד צורם כאשר רואים כי הילדים תובעים מהאב, או האם בחלק מן המקרים, את הכספים שמגיעים להם כחלק מהגירושין.
אין ספק שזירה זו יוצרת רגשות שליליים וגם הורה שראה את טובת הילדים עד עכשיו, עשוי להביע את הרגשות השליליים כנגד הילדים שגם ככה במצב זה נמצאים בחוסר וודאות, מוצפים ברגשות אשמה ומתמודדים עם מצב שלא הכירו מעולם.
בגישור ההליך הוא שונה לגמרי מההליך הקר בבית המשפט. בגישור שני הצדדים מנסים לשתף פעולה יחד, על אף המשבר והרגשות הקשים וכל זאת על מנת למנוע מהילדים להיות צד שלישי. בגישור הילדים הם צד שמדברים עליו, אך הם לא חשופים לכל ההליך, מעבר לשיתוף הפעולה ההורי וההרגשה שההורים דואגים להם. הילדים מקבלים בהליך כזה שיעור לחיים, הם רואים איך ההורים שלהם מתמודדים עם משבר ועם קונפליקטים הלכה למעשה.
הילדים הופכים להיות בעדיפות עליונה וההורים מתלכדים ושומרים עליהם בכל התהליך הזה. הם מגדירים יחד מטרה משותפת ומבססים ביניהם הסכמות לגבי רכוש, מזונות, זמנים שבהם יראו את הילדים, זכויות, חובות וכל מה שקשור בילדים.
לסיכום, במקום לשים את הילדים במלחמה, בהליך של גישור ניתן להגיע להסכמות ולמנוע מהילדים להיות צד שלישי במלחמה. אפשר גם אחרת כאשר יש שיתוף פעולה.
Comments