למה כדאי לעבוד עם מגשר שהוא גם עורך דין?
מטרת הליך הגישור הינה לאפשר לצדדים יריבים ליישב את הסכסוך ביניהם בדרכי שלום וכבוד ולהגיע להסכם משותף שיהיה מקובל על שניהם, תחת יישוב הסכסוך באמצעות ניהול תביעה בתוך כתלי בית המשפט, שלא פעם מלווה בהתכתשויות ומאבקים כואבים ומתישים.
הליך הגישור מתאים לכל סוגי הסכסוכים, אולם אין ספק שהוא מתאים במיוחד לבני זוג שנפרדו זה מזה ונדרשים לקבל החלטות בסוגיות שונות עקב כך,
את ההסכם שמתקבל בסיום הליך הגישור ניתן להגיש לאישור בית המשפט ולקבלת תוקף של פסק דין, שיאפשר לאכוף אותו במקרה של הפרתו חלילה כשם שאוכפים פסק דין, לרבות באמצעות הליכי הוצל"פ או הליכים לפי פקודת בזיון בית המשפט.
במילים אחרות: ניתן להגיע באמצעות הליך הגישור לאותה תוצאה משפטית שניתן להגיע אליה באמצעות הגשת תביעה וקבלת פסק דין, רק באופן הרבה יותר נעים, מהיר, זול, ונסבל מבחינה נפשית.
וכדי להגיע לתוצאה זו, חשוב כמובן, מעבר לרצון הטוב של שני הצדדים, גם להיעזר במגשר מקצועי ומיומן.
בעניין זה יובהר כי עקרונית, אין כל חובה שהמגשר יהיה עו"ד. ואכן, בלא מעט סכסוכים עסקיים, לדוגמא, ניתן למצוא מגשר שהינו רואה חשבון, או איש עסקים, וכיו"ב.
יחד עם זאת, כאשר מדובר בסכסוכי גירושין, כדאי ומומלץ מאד שהמגשר יהיה עו"ד, שבקי ומתמצא היטב בדיני משפחה וגירושין וגם מנוסה בהליכי גישור, וזאת כדי להבטיח ככל הניתן את עצם ההגעה להסכם גירושין בכלל, ואת ההגעה להסכם גירושין מקצועי, הוגן, ויציב בפרט.
יתרה מכך: הבחירה האם להיעזר במגשר שהינו עו"ד או לאו, יכולה במקרים רבים לעשות את כל ההבדל בין הליך גישור מוצלח להליך גישור כושל, וזאת כפי שיוסבר להלן.
מדוע מומלץ לייצר הסכם גירושין עם עורך דין דיני משפחה?
כדאי לעבוד עם מגשר שהוא עו"ד לענייני משפחה בראש ובראשונה כדי להגביר את הסיכויים להגעה להסכם גירושין במסגרת הליך הגישור. שכן, לא כל הליך גישור גירושין בהכרח מצליח כידוע, וישנם לא מעט מקרים בהם ההליך הגירושין נכשל, והצדדים נאלצים בלית ברירה לפנות לבית המשפט ולהגיש תביעה האחד כנגד השני, דבר שאותו הם רצו למנוע מלכתחילה.
למגשר גירושין שהינו עו"ד משפחה יש סיכויים גבוהים יותר לעזור לצדדים להגיע להסכם גירושין, וזאת במיוחד כשבין הצדדים יש מחלוקות עמוקות ופערים ניכרים. שכן, הודות לידע והבנה שלו בהוראות החוק והפסיקה בדיני משפחה וגירושין, ובניואנסים השונים, יוכל עוה"ד לדעת כיצד לגשר בין עמדות הצדדים, להציע להם כל מיני פתרונות פרקטיים ואופציונאליים לבעיות שונות, . במטרה ולעזור להם להגיע לעמק השווה בכל אחד מהנושאים שמהווים את ליבת הליכי הגירושין, לרבות עצם ההסכמה להתגרש, תשלומי המזונות, חלוקת הרכוש המשותף, וקביעת משמורת הילדים והסדרי השהייה.
בנוסף בהליך גישור גירושין, מגשר שהינו עו"ד לענייני משפחה ידע להסביר ולשקף לכל אחד מהצדדים שעומד על טענותיו מהו מצבו המשפטי לאשורו, ועד כמה יש לטענותיו סיכוי של ממש להתקבל בבית המשפט, לו הוא היה פונה להכרעתו. בקיאות זו עשויה לעזור לכל אחד מהצדדים להבין עד כמה כדאי לו להתעקש על עמדתו, או שאולי עדיף לו להתפשר וללכת לקראת הצד השני, ובכך להגדיל את סיכויי הצדדים להגיע להסכם גירושין.
כיצד מגיעים להסכם גירושין מקצועי, הוגן, ויציב?
למותר לציין שבהליך הגישור גירושין חשוב לא רק להגיע להסכם גירושין כלשהו, אלא גם להגיע להסכם גירושין מקצועי, הוגן, יציב, ובר קיימא.
במהלך הגישור גירושין, כדי שהסכם הגירושין יהיה כזה, עליו להגן באופן ראוי ומאוזן על הזכויות והאינטרסים של כל אחד מהצדדים, ולתת להם תמריץ לכבד את ההסכם לאורך זמן, מבלי להפר אותו ו/או לנסות לשנות ו- "לפתוח" אותו, ועל כן גם לשם כך כדאי שהמגשר יהיה עו"ד, בעל ידע ובקיאות בדיני גירושין.
על מה מומלץ לשים לב בהסכם גישור גירושין?
אישור ההסכם על ידי הערכאה המשפטית. לפי סעיף 2 לחוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973, על מנת שהסכם הגירושין יאושר ויקבל תוקף של פסק דין, על בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה להשתכנע ששני הצדדים עשו את ההסכם מרצונם החופשי והמלא ומתוך הבנה של משמעותו ותוצאותיו, ושההסכם גם איננו מקפח חלילה את אחד הצדדים או את ילדיהם. כלומר, אישור ההסכם לא ייעשה באופן אוטומטי, אלא רק לאחר שהערכאה המשפטית בדקה ווידאה זאת היטב עם כל אחד מהצדדים.
וכדי להבטיח שההסכם הגירושין הינו אכן הוגן ומאוזן, חשוב מאד לערוך אותו באמצעות מגשר שהינו עו"ד לענייני משפחה, שמכיר היטב את הזכויות לפי החוק והפסיקה של כל אחד מהצדדים, ויכול לעגן אותן במסגרת ההסכם בהתאם לנסיבותיו של כל מקרה לגופו.
-
מניעת מחלוקות לגבי פרשנות ההסכם. בנוסף, כדאי להיעזר בעו"ד לענייני משפחה בקי ומנוסה, שידע לנסח את ההסכם הגירושין באופן ברור, חד משמעי, ומדוייק, ובכך ימנע מחלוקות מיותרות בין הצדדים לגבי פרשנות ההסכם ואופן יישומו.
-
מניעת "פתיחת" ההסכם הגירושין ושינויו. לא רבים כנראה אינם מודעים לכך, אולם בשונה מהסכמים אחרים, שהינם סופיים ומוחלטים, וניתן לשנותם רק בהסכמה הדדית של הצדדים, אזי הסכם גירושין איננו סופי, במובן זה שכל אחד מהצדדים רשאי לנסות "לפתוח" אותו ולשנותו, באמצעות הגשת תביעה לבית המשפט.
כך, לדוגמא, ניתן בכל עת לבקש לשנות את סכום מזונות הילדים, בין לצורך הגדלתו ובין לצורך הפחתתו, אם כי בתנאי שהמבקש הוכיח שאירע "שינוי נסיבות מהותי" שמצדיק זאת, כגון שינוי משמעותי במצב ההכנסות שלו, וכיו"ב.
בנוסף, ניתן לבקש בכל עת לשנות את קביעת משמורת בילדים והסדרי השהייה, אף זאת בכפוף להוכחת קיום "שינוי נסיבות מהותי" שמצדיק זאת. כך, למשל, ניתן לבקש לעבור ממשמורת יחידנית של אחד ההורים למשמורת משותפת של שניהם ולהיפך, או להקטין/להגדיל את היקף הסדרי השהייה, וכיו"ב.
לפיכך, מומלץ להיעזר במגשר שהינו עו"ד משפחה, כדי שהוא יערוך את ההסכם באופן שימנע ככל הניתן את שינויו בעתיד, תוך שהוא לוקח בחשבון כל מיני תרחישים עתידיים שיכולים להביא לשינוי תוכן ההסכם, וללא צורך במעורבות בית המשפט.