top of page

גירושין בהסכמה 

במחשבה ראשונה, גירושין והסכמה נשמעות כמו מלים סותרות. הרי המחשבה על גירושין מיד מובילה להקשר של מלחמה, ניצחון והפסד. המעבר החד הכרוך בגירושין בדרך של מאבק משפטי, מהאנשים הכי קרובים לאויבים בלב ובנפש, גדול וקשה מדי לרובנו. אולם גירושין בהסכמה אינם חלום רחוק, הם יכולים להיות המציאות שלכם.

 

הסטטיסטיקה בבית המשפט מראה, שבשנים האחרונות  כ- 60% מתיקי הגירושין נפתחו בהסכמה לעומת 40% שנפתחו בסכסוך. כלומר, צד אחד פתח הליכים בבית המשפט ללא הסכמת הצד השני. חשוב לציין שרובם המכריע של הגירושין שהחלו בסכסוך אף הם הסתיימו בהסכמה.

המשמעות של להתגרש בהסכמה היא, להשאיר את ההחלטות בעניינים הכי משמעותיים לכם בידיים שלכם, בליווי מקצועי פרטי שמתאים לצרכים המדויקים שלכם.  הגירושין בידיים שלכם ולא בידי זרים. החלטות משותפות על פרטי ההסכם יאפשרו לכם לסיים את קשר הנישואין,  בצורה מכובדת, בעלות כלכלית סבירה, תוך שמירה על הילדים.  

אז איך עושים זאת? גירושין בהסכמה, כל מה שצריך לדעת. 

מיד נעמוד על החשיבות של גירושין בדרך של שלום ועל הדרך אליהם, אך כבר עתה נזכיר כי מאז יולי 2016, מחויבים למעשה בני זוג המעוניינים להתגרש, לתת הזדמנות לגירושין בהסכמה.

חוק חובת גישור 

אם צד רוצה להתחיל הליכי גישור לגירושין (גירושין בהסכמה ) הוא יכול פשוט לפנות לצד השני ולהסכים ללכת למגשר גירושין. אם פנייה כזו אינה אפשרית, קיימת האפשרות להגיש בקשה ליישוב סכסוך. 

החובה לפנות להליכי גישור בטרם התחלת הליכי גירושין עוגנה במסגרת החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה), תשע"ה-2014. 

החוק שנקרא לעיתים בטעות "חוק גישור חובה" מחייב את הצדדים לתת הזדמנות להליך של גישור לפני שיוכלו להגיש תביעות זה כנגד זו. על כן, כיום, גירושין בהסכמה אינם כבר עניין נדיר, אלא מטרה שכל זוג יכול להגשים עם ייצוג משפטי מקצועי ונכונות להידבר.

pexels-fauxels-3184465.jpg

גירושין בהסכמה – מה זה בעצם אומר?

גירושין בהסכמה הינם קשת של הליכים אלטרנטיביים להליכים משפטיים בייצוג עורך דין בבית המשפט. המכנה המשותף של כולם: בני הזוג יושבים ומסכימים ביניהם על הנושאים השונים בליווי מקצועי. החוק כאמור מעודד הליכים כאלו מהסיבות הבאות:

הליך גירושין בהסכמה מהיר יותר  ועולה הרבה פחות מהליכי גירושין בייצוג משפטי בבית משפט למשפחה או בית דין רבני. 

האם ניתן להתגרש בהסכמה ללא עורכי דין? 

בהליך גירושין  בעזרת מגשר (מומלץ מגשר עו"ד) מגיעים הצדדים - בני הזוג,  להסכמה וחותמים על הסכם גירושין.  

חסכון ושליטה בהיקף העלויות 

מה לגבי עלות גירושין בהסכמה? הליך גירושין בהסכמה מוריד באופן ניכר את עלויות הגירושין כ- 15% מעלות הגירושין  הליך גירושין המתנהל בערכאות משפטיות כרוך בעלויות גבוהות לבני הזוג. הסיבה המרכזית לכך היא שכר הטרחה שיידרש כל אחד מן הצדדים לשלם לעורך דין גירושין המייצג אותו, הוצאות נוספות המלוות הליכים משפטיים, כמו: חוקרים פרטיים, חקירות כלכליות וכן הוצאות הנלוות כגון אגרות בית משפט.

טיפול בתיק גירושין "קלאסי" כרוך בעבודה רבה עבור עורך הדין: איסוף מידע, פגישות הכנה עם הלקוח, הכנת כתבי הטענות, צווים ובקשות וכמובן הופעה בדיונים בערכאות. פעולות אלו מייקרות את הגירושין ומוסיפים לעלויות הליך הגירושין ככל שהוא נמשך. בהתאם לכך, תיקבע עלות שכר הטרחה של עורך הדין. לעומת זאת, כאשר מדובר על גירושים בהסכמה, המתנהלים בדרך כלל במסגרת של גישור גירושין, העלות הכספית נמוכה יותר באופן משמעותי, בין היתר בשל משכו של ההליך, המתקצר באופן ניכר.

 

סיום הליך גירושין תוך זמן קצר

מה משך גירושין בהסכמה? חודשים ארוכים ואף מספר שנים- אלו הם פרקי הזמן שיכולים לעבור עד לסיומו של הליך גירושין ללא הסכמה בבית המשפט. הדבר נובע הן מהעומס הרב בו שרויה מערכת בתי המשפט בארץ והן בשל טקטיקות שונות שנוקט לא פעם מי מהצדדים על מנת לדחות את מועדי הדיון.

אם בני הזוג בוחרים בדרך של גירושים בהסכמה, אזי ההליך המשפטי יכול להסתיים תוך זמן קצר מאוד. מדוע? משום שכאשר יש נכונות הדדית להידברות ולגיבוש פשרה, מספיקות מספר פגישות גישור בין הצדדים על מנת לגבש הסכמות בנושאים השונים ולחתום על הסכם גירושין. לסיום מהיר של הליך הגירושין יש יתרון ברור: הוא מאפשר לבני הזוג להותיר את משבר הפרידה מאחוריהם ולהמשיך הלאה. כמו כן, כפי שיפורט להלן, יש לדבר חשיבות רבה גם עבור הילדים. 

 

טובת הילדים במקום הראשון

בהליך גירושין בהסכמה, שומרים בני הזוג  על טובת הילדים. זאת משום שבמסגרת התהליך של גירושין בהסכמה, הם למדים כיצד לתקשר זה עם זו באופן מועיל ומכבד. את הכלים הללו הם יכולים ליישם אל תוך מערכת היחסים ההורית ולספק לילדים סביבה משפחתית אוהבות ותומכת, למרות הפרידה.

 

 לעומת זאת, ניהול הליך הגירושין ללא הסכמה בערכאות משפטיות מלבה מאוד את הכעסים והמתחים בין הצדדים. הסלמה זו מביאה את בני הזוג לכדי קושי להפריד בין המלחמה שמתנהלת ביניהם בבית המשפט, לבין היותם הורים. במצב זה, הילדים אינם מקבלים את המעטפת החמה לה הם זקוקים בתקופה זו והם חווים קשיי הסתגלות רבים, תחושות חרדה וחוסר ביטחון.

וודאות משפטית וכלכלית

יתרון נוסף של גירושים בהסכמה, הוא הוודאות המשפטית והכלכלית של בני הזוג. במה דברים אמורים? במסגרת של הידברות, בני הזוג הם אלו אשר מקבלים החלטה באשר לסוגיות השונות העומדות על הפרק: חלוקת הרכוש, משמורת הילדים ודמי המזונות. באפשרותם של הצדדים לנהל משא ומתן פתוח והוגן ולהגיע לעמק השווה בכל עניין ועניין. כך זוכים הם לביטחון משפטי וודאות כלכלית באשר להליך הגירושין. זאת בשונה ממצב שבו מתנהל ההליך המשפטי בערכאות, אז השליטה יוצאת מידם של בני הזוג והם תלויים בהכרעתו של בית המשפט. מטבע הדברים, אז, ישנו צד אחד שיזכה בתביעה ויהיה מרוצה מן התוצאה וצד אחד שיפסיד בה. במקום לקחת סיכון שכזה ולהמתין זמן רב לדיונים בערכאות, על כך המשתמע מכך, יכולים בני הזוג לגבש ביניהם פשרות הוגנות וכך לוודא כי שני הצדדים יוצאים מרוצים.

 

אם אפשר, הכי טוב לקיים את השיחה הזאת בארבע עיניים, לסגור עקרונית על הנושאים המרכזיים ואז להגיע למגשר גירושין, עו"ד מומחה בתחום שיערוך עבורכם את ההסכם וילווה אתכם בכל הצד המשפטי הכרוך בגירושין.

לוחצים ידיים להסכמה

  תנו לנו לעזור לכם לעשות את הצעד הראשון בצורה נבונה  ​​

הגענו להסכמות ויש לנו הסכם – מה עם טקס הגט עצמו?

טקס הגירושין עצמו מתקיים בבית הדין הרבני הקרוב למגורי הזוג.

עבור בני זוג יהודים תושבי ישראל, שנישאו בישראל או מחוצה לה, טקס הגירושין מתקיים בבית הדין הרבני הקרוב למקום מגוריהם. למה? כי על פי החוק בישראל, סידור הגט נמצא בסמכותו הבלעדית של בית הדין הרבני.

עבור זוגות שלא נישאו או שאחד מבני הזוג אינם יהודים ההליך מוסדר בבית המשפט לענייני משפחה.

להסכם הגירושין תוקף של פסק דין. לאחר מכן יאשר הגירושין ויסדר את הגט.

הסכם הגירושין

אישור הסכם הגירושין המכיל את ההסכמות בנושאים הנדרשים לגירושין, כגון: ענייני רכוש, משמורת ילדים ומזונות הילדים, נמצאים בסמכות מקבילה של בית הדין הרבני ושל בית המשפט לענייני משפחה.

מה צריך להכיל הסכם הגירושין?

הפרקים בהסכם גירושין: ילדים, רכוש, גט, בקשה למתן תוקף פסק דין להסכם.

פרק הילדים

פרק הילדים כולל שני תתי פרקים משמעותיים:

 1. משמורת: על בני הזוג לקבוע מהם זמני השהות של כל אחד מהם עם הילדים וכן לקבוע את אופן קבלת ההחלטות ביניהם באשר לילדים .(ראו הרחבה במאמרי בנושא הורות ומשמורת)

 

2. מזונות: בהתאם לזמני השהות, יקבעו הצדדים את גובה המזונות שיחול על כל הורה. נזכיר כי באשר לילדים מעל גיל 6, ההורים חולקים את חובת תשלום המזונות.

פרק הרכוש 

חלוקת הרכוש: בהעדר הסכם ממון, יש לבצע עתה עם פרידת בני הזוג, את הפרדת הרכוש המשותף. זה יכול לכלול גם רכוש שנקנה לפני הנישואין על ידי מי מהצדדים ובלבד כי הוכחה בו כוונת שיתוף של הצדדים במהלך חיי הנישואין. חלוקת החסכונות הפנסיוניים וכל תצבירה אחרת שנצברה במהלך החיים המשותפים (בכפוף לחריגים אותם יש לבחון עם עו:ד מומחים בתחום).

 

הסכם גירושין חייב להיות מקיף ומפורט על מנת לספק וודאות לצדדים ולצמצם את הסיכוי למחלוקת ביניהם בעתיד. בד בבד, יש להותיר מקום לגמישות בהסכם למקרה של שינויים בלתי צפויים, היות שהסכם זה עתיד לשרת את הצדדים לאורך שנים.

פרק אישור ההסכם

מתן תוקף פסק דין להסכם  - בניגוד להסכמים "רגילים" להסכם גירושין אין תוקף משפטי עד אשר בית המשפט (או בית הדין הרבני) מאשר אותו ונותן לו תוקף של פסק דיןגט - סידור הגט כאשר הסכם הגירושין אושר בבית המשפט לענייני משפחה. אם ההסכם אושר בבית המשפט לענייני משפחה בית הדין הרבני מאשר את הגירושין ומסדר את הגט.

 

הסכם גירושין שהוגש לאישור בבית הדין הרבני  - לאישור הסכם הגירושין בבית הדין הרבני צריכים בני הזוג להגיע ללא ליווי, אם בני הזוג המתגרשים מיוצגים יכלו לצרף לדיון את עורכי דינם או טוענים רבניים (טו"ר הינם המקבילה של עורכי דין בבית הדין הרבני). בית הדין הרבני יבדוק את הסכם הגירושין ואת רצונם החופשי של הצדדים, אם הסכם הגירושין אינו מעורר קשיים הלכתיים יאשר את ההסכם. בית הדין ייתן להסכם הגירושין תוקף של פסק דין. לאחר מכן יאשר הגירושין ויסדר את הגט.

bottom of page